Home
Augustijns Instituut Augustinus' Leven Augustinus' Werken Contact
Augustijns Instituut > Webarchief > Artikelen > Schrijf me - brief 132
zoeken
printen

Schrijf me - brief 132

Augustinus moedigt ons aan in dit korte briefje om de Bijbel te gaan lezen: 'begin bij de brieven van de apostelen'. En als we vragen hebben kunnen we ook terecht bij Augustinus. Stuur maar een brief en je krijgt antwoord. Een uitleg per brief is handiger dan in een gesprek, omdat er geen stoorzenders zijn en je je eigen tijdstip kunt kiezen. 

 

Brief 132
Voordeel van brieven

 

Van bisschop Augustinus aan Volusianus, zijn edele heer en voortreffelijke zoon.

De gebeden van uw heilige moeder voor uw geluk mag u ook als de mijne beschouwen. Misschien zijn die wel net zo vurig uitgesproken. Ook ik verlang naar uw geluk in deze tijd en zie uit naar uw geluk in Christus. Daarom betuig ik u het respect dat u toekomt en beveel ik u aan om - zonder u te laten afschrikken - aandacht te besteden aan de Schrift die waarachtig en onweerlegbaar heilig is.

De Schrift is een eerlijke en betrouwbare tekst. Zij probeert vat te krijgen op de geest zonder mooie woorden en zij ziet af van iedere opsmuk van de taal en maakt geen kabaal met een ijdele en zweverige boodschap. De Schrift inspireert mensen die meer op daden dan op woorden zijn gesteld. Aanvankelijk schrikt zij lezers af, maar later neemt zij alle afkeer weg.

Ik raad u aan om te beginnen met de brieven van de apostelen. Die zullen u aanzetten om kennis te nemen van de profeten, want de apostelen beroepen zich op hun getuigenissen.

Loopt u bij lezing of overdenking tegen een of ander probleem aan en denkt u dat u mij nodig hebt om dat op te lossen, schrijf me dan en ik stuur u mijn antwoord. Ik zal dat over zulke onderwerpen immers met hulp van de Heer op die manier beter kunnen dan in een persoonlijk gesprek. Want onze bezigheden verschillen zo van elkaar, dat het gemakkelijk kan gebeuren dat als ik vrij ben u dat niet bent. Maar bovendien komen er bij een persoonlijk gesprek mensen op af die voor het merendeel niet in staat zijn om zulke discussies te volgen. Zij beleven meer plezier aan woordenstrijd dan aan het licht van de kennis. Wat opgeschreven is staat altijd ter beschikking van een lezer, als hij er tijd voor heeft, en het vormt nooit een lastig gezelschap, want je neemt het op als je wilt en je legt het neer als je wilt.


En natuurlijk schrijft Volusianus een brief vol vragen terug! Ook die brief met het antwoord van Augustinus staan in deze bundel Schrijf me en ik stuur je antwoord

kleiner A  -  A groter
Sitemap
Schrijf me en ik stuur je antwoord. Acht brieven (ep. 29, 132-138)
Schrijf me en ik stuur je antwoord. Acht brieven [Epistulae 29 en 132-138] / Aurelius Augustinus; vertaald, ingeleid en van aant. voorzien door Arie Akkermans en Hans van Reisen, m.m.v. Vincent Hunink. - Damon, 2021. - ISBN, EAN: 9789463403009 . Hardcover, 128 p. € 15,90 lees verder
31 Maart 2021