Home
Augustijns Instituut Augustinus' Leven Augustinus' Werken Contact
Augustijns Instituut > Webarchief > Artikelen > C22 Brandend hart van Augustinus
zoeken
printen

C22 Brandend hart van Augustinus

In bijna elke kerk kom je Augustinus tegen. Je herkent hem aan het brandend hart, soms doorboord met een pijl, dat hij in zijn hand houdt.

Bekend en vaak nagevolgd is de levendige afbeelding van Philippe De Champaigne: Augustinus wordt door de lichtstraal van Gods Waarheid (Veritas) geraakt; zijn geest wordt verlicht (heldere ogen) met als gevolg dat zijn hart ontbrandt van liefde voor God. De vlam gaat terug richting Waarheid want zijn hele leven zet Augustinus zich in voor de verkondiging van het geloof. Door de lichtexplosie achter zijn hoofd laat de schilder op een originele manier zien dat Augustinus onder Gods leiding en door eigen inzet de Bijbelstudie enorm heeft verhelderd en zo zijn eigen aureool creëert.

Philippe de Champainge (1602-1674), Sint Augustinus en het brandend hart, LACMA


Afb: Philippe De Champaigne (1602-1674), doek, 17de eeuw, Augustinus met brandend hart.
Het origineel bevindt zich in het LACMA, Los Angeles County Museum
 

De brontekst is Belijdenissen, Conf.9,3 :

‘U had mijn hart doorboord met de pijlen van uw liefde, en de woorden waar u mijn binnenste mee had doorstoken, droeg ik met mij mee. … Ze zetten me flink in vlam.’ (Belijdenissen, 9,3) 

kleiner A  -  A groter
Sitemap
Belijdenissen / vert. W. Sleddens
Belijdenissen = Confessiones / Aurelius Augustinus ; ingeleid, vertaald en van aant. voorzien door Wim Sleddens OSA .- Budel : Damon, 2011 (2de druk). - 351 p. – ISBN: 978-90-5573-915-8 .- € 39,90 lees verder
26 Oktober 2020