Home
Augustijns Instituut Augustinus' Leven Augustinus' Werken Contact
Augustijns Instituut > Webarchief > Artikelen > C06 Als glans van vuur
zoeken
printen

C06 Als glans van vuur

Als glans van vuur

 

Je kunt het tijdelijke niet vergelijken met het eeuwige. Wel kun je door een eenvoudig voorbeeld het even oude vergelijken met het even-eeuwige. Laten we op zoek gaan naar het even oude. De Schrift helpt ons aan zulke vergelijkingen. Daar lezen we over de Wijsheid: \"Zij is de glans van het eeuwige licht.\" (W 7,26) En we lezen daar ook: \"In haar wordt Gods kracht feilloos weerspiegeld.\" (W 7,26) De Wijsheid wordt de glans genoemd van het eeuwige licht en ook het beeld van de Vader. Laten we dit als voorbeeld nemen om dingen te vinden die even oud zijn. Dan begrijpen we misschien met behulp daarvan het even-eeuwige.
Als ik nu eens een verwekker vind die niet ouder is dan wat hij verwekte, en het verwekte niet jonger is dan de verwekker, dan moeten jullie wel toegeven dat in de Schepper het even-eeuwige gevonden kan worden, omdat in de schepping het even-oude te vinden is. Ik geloof dat het enkele broeders en zusters al begint te dagen. Want sommigen ging een licht op toen ik het had over de glans van het eeuwige licht. Vuur verspreidt licht, het licht wordt door het vuur verspreid. Misschien vragen we ons af wat waaruit ontstaat. Elke dag als we licht aansteken worden we weer herinnerd aan iets onzichtbaars, iets wat niet is uit te leggen. Mogelijk wordt hierdoor het licht van ons verstand aangestoken in het duister van deze wereld.
Let eens op als iemand het licht aansteekt. Als het nog niet brandt is er nog geen vuur en is er ook nog geen glans van het vuur. Nu luidt mijn vraag: Komt de glans van het vuur of het vuur van de glans? Elke levende ziel zal mij zeggen - jazeker, in elke ziel heeft God een kiem van begrip gelegd, een kiem van wijsheid - elke levende ziel zal het mij dus zonder enige aarzeling zeggen: de gloed komt van het vuur en het vuur niet van de gloed. Als we het vuur nu eens de vader noemen van die gloed. Ik zei al eerder dat we zochten naar het even-oude, niet naar het even-eeuwige. Als ik het licht wil aansteken is er nog geen vuur en nog geen gloed. Maar zo gauw ik het heb aangestoken ontstaan het vuur en de gloed tegelijkertijd. Wijs mij een vuur aan zonder gloed, dan neem ik van u aan dat de Vader bestaan heeft zonder Zoon.

Augustinus / Sermo 117,11
in : De weg komt naar u toe: preken over teksten uit het Johannesevangelie. - Budel, 2007. - p. 49-50.  Alle Publicaties 

kleiner A  -  A groter
Sitemap
De weg komt naar u toe
De weg komt naar u toe : Preken over teksten uit het Johannesevangelie [Sermones de scripturis 117-147A + 368] / Augustinus ; vertaald, ingeleid en van aantekeningen voorzien door Joke Gehlen – Springorum, Vincent Hunink, Hans van Reisen en Annemarie Six – Wienen. – Budel: Damon, 2007. – ISBN : 978-90-5573-767-3. – 384 p. hb Ook verkrijgbaar op het Augustijns Instituut - Studiesecretariaat. lees verder
21 Mei 2019