Home
Augustijns Instituut Augustinus' Leven Augustinus' Werken Contact
Augustijns Instituut > Webarchief > Artikelen > All01 Over het eeuwige leven
zoeken
printen

All01 Over het eeuwige leven

 Augustinus' sermo 84

 

De Heer zei tegen een jongeman: “Als je het leven wilt binnengaan, houd je dan aan de geboden.” Met het woord leven doelde Hij op het eeuwige leven.
    Laten we ons eerst maar eens bezighouden met het leven hier op aarde en onze liefde daarvoor. Want we houden van dit leven, hoe het ook is. Ja, hoe het ook is, al is het ellendig en vol zorgen, toch zijn we bang dat er een eind aan komt. Bij de gedachte alleen al lopen ons de rillingen over de rug. Daarom moeten we goed bedenken, goed weten op welke manier we van het eeuwige leven moeten houden. Want we houden al zoveel van het leven hier, hoewel het een ellendig leven is en er ooit een eind aan moet komen.


Bedenk goed, broeders en zusters, hoeveel je moet houden van een leven waar nooit een eind aan zal komen. Nu houd je nog van een leven waarin je alleen maar mag slaven en draven, als een paard werken en naar adem snakken. Wat er in dit ellendige leven allemaal moet gebeuren, het is teveel om op te noemen: zaaien, ploegen, nieuwe wijnstokken planten, varen, malen, koken, weven. En na al dat werk komt er onherroepelijk een eind aan je leven. Realiseer je toch eens wat je allemaal moet doormaken in dit ellendige leven waar je zo aan hangt. Denk je werkelijk dat je voor altijd zult blijven leven en dat je nooit zult sterven? Tempels bestaan uit grote blokken steen en platen marmer die met ijzer en lood verankerd zijn, maar toch storten ze in. En dan zou de mens zich verbeelden dat hij nooit zal sterven?! Leer dus te zoeken naar het eeuwige leven, broeders en zusters, waar u dat soort dingen nooit zult hoeven door te maken, maar waar u samen met God voor eeuwig zult heersen.

Fragment uit sermo 84, . Deze preek gaat in op Mt 19,17.

 

Gebruikte literatuur:  Van aangezicht tot aangezicht: Preken over teksten uit het evangelie volgens Matteüs [sermones de scripturis 51-94] / Aurelius Augustinus; vertaald en van aantekeningen voorzien door Joost van Neer, Martijn Schrama en Anke Tigchelaar; ingeleid door Joost van Neer. Budel: Damon, 2004, 2de druk 2010

 

kleiner A  -  A groter
Sitemap
21 Mei 2019