Home
Augustijns Instituut Augustinus' Leven Augustinus' Werken Contact
zoeken
printen

V09

Op vakantie met het geheugen als fototoestel


\"Groot is de kracht van het geheugen, geweldig groot, mijn God! Het vormt een weidse, onbegrensde ruimte. Wie is er ooit helemaal in doorgedrongen? Het geheugen behoort tot de vermogens van mijn geest, het maakt deel uit van mijn natuur. Zelf kan ik niet bevatten wat ik allemaal ben. Onze geest is gewoon te beperkt om zichzelf te bevatten. Maar waar is wat onze geest van zichzelf niet kan bevatten? Is dat soms erbuiten of juist erbinnen? En waarom valt dat dan niet te bevatten? Daarover ben ik diep verwonderd. Ik ben er sprakeloos van.
En dan gaan de mensen er op uit om de hoge bergen te bewonderen of de machtige golven van de zee, de brede stromen van de rivieren, de uitgestrekte oceanen of de loop van de sterren. Maar voor zichzelf hebben ze geen aandacht. En het wekt zelfs niet hun verbazing dat ik bij de opsomming van al die dingen dat alles niet met mijn eigen ogen zag. Toch zou ik dat niet hebben kunnen noemen, als ik de door mij aanschouwde bergen, golven, rivieren en sterren en de oceaan, waarvan ik aanneem dat die bestaat, niet binnen in mij zag, in mijn geheugen, even ontzagwekkend als buiten mij. Toen ik die dingen met mijn ogen bekeek, heb ik ze daarmee niet in mij opgenomen. Ik heb ze ook niet bij mij, maar alleen de beelden ervan. Daarbij weet ik van elke indruk door welk zintuig ik die gekregen heb.\"

uit: Augustinus\' Belijdenissen 10,15.

De medewerkers van het Augustijns Instituut wensen u een aangename zomervakantie. Ons geheugen draagt ertoe bij om niet alleen van de vakantie zelf te genieten, maar er ook keer op keer van na te genieten.

Tekstbewerking: Hans van Reisen
Gebruikte literatuur :
Belijdenissen / Aurelius Augustinus ; vertaald en ingeleid door Gerard Wijdeveld. - 4de herz. druk [aanvullingen door A. Bastiaensen]. - Amsterdam/ Leuven: Ambo / Kritak, 1998. - ISBN : 90-6303-751-1. - p.226.
Belijdenissen / Augustinus; ingeleid en vertaald door Wim Sleddens OSA. - Budel: Damon, 2012. - 3de druk. ISBN: 978-90-5573-915-8  

kleiner A  -  A groter
Sitemap
21 Mei 2019