Home
Augustijns Instituut Augustinus' Leven Augustinus' Werken Contact
zoeken
printen

V02

De visie van Augustinus op jarig zijn


Over de dagen die we nu beleven, zegt de apostel Paulus: “Gebruik uw tijd goed, want de dagen zijn slecht.” Zijn de dagen die we in dit verdorven vlees doorbrengen, soms niet slecht? We gaan toch gebukt onder de loodzware last van een vergankelijk lichaam, te midden van vreselijke beproevingen, te midden van enorme moeilijkheden, waar alleen maar bedriegelijk genot bestaat, waar je nooit zeker kunt zijn van vreugde, waar folterende angst heerst, onverzadigbare begeerte en brandend verdriet? Ziet u hoe slecht deze dagen zijn? En toch wil niemand dat er een eind aan komt aan deze slechte dagen. En daarom vragen we God met aandrang dat we lang mogen blijven leven. Maar wat is lang leven nu anders dan één langdurige foltering? Wat is lang leven nu anders dan één lange aaneenrijging van slechte dagen? 

Zolang kinderen opgroeien, denken ze dat ze er dagen bijkrijgen. Maar wat ze niet weten, is dat er eigenlijk dagen vanafgaan. Kinderen rekenen zich rijk. Want hoewel ze zelf nog in de groei zijn, gaan er eerder dagen vanaf dan dat er dagen bijkomen. Stel dat een pasgeboren baby een levensverwachting heeft van laten we zeggen tachtig jaar. Elke dag van zijn leven gaat van die tachtig jaar af. En dan feliciteren die kortzichtige mensen elkaar ook nog met iedere verjaardag, zowel die van henzelf als die van hun kinderen. Wat heb jíj een vooruitziende blik! Als de wijn in je kelder opraakt, ben je somber, maar als je dagen opraken, ben je blij!
De dagen zijn dus slecht. En omdat we er zo aan hangen, worden ze nog slechter. Deze wereld lacht ons zo toe dat niemand wil dat er een eind komt aan dit leven vol zorgen. Maar het ware en gelukkige leven is wanneer we zullen verrijzen en samen met Christus zullen heersen.


uit: sermo 84 in:  Van aangezicht tot aangezicht: Preken over teksten uit het evangelie volgens Matteüs [sermones de scripturis 51-94] / Aurelius Augustinus; vertaald en van aantekeningen voorzien door Joost van Neer, Martijn Schrama en Anke Tigchelaar; ingeleid door Joost van Neer. - Damon, 2010. - 2de gewijzigde druk ISBN: 978-94-6036-181-4.  

 

zie ook: V25 Een lang leven? Op zoek naar gelukkige dagen

kleiner A  -  A groter
Sitemap
21 Mei 2019