Home
Augustijns Instituut Augustinus' Leven Augustinus' Werken Contact
zoeken
printen

V05

Augustinus kan gedachten lezen: kijk uit voor de zoete smaak van de zonde

     De zonde is zoet, maar de dood is bitter. Kijk uit voor de zoete smaak van de zonde, om te voorkomen dat je de bittere smaak van de dood moet proeven. Kijk uit voor de begeerte, ook al zet je haar niet om in daden en blijft het bij woorden. Natuurlijk is het leuk om dingen te horen die je eigenlijk niet mag horen, om dingen te zeggen die je eigenlijk niet mag zeggen, of om aan dingen te denken waaraan je eigenlijk niet mag denken. Niets is zo vlug als een gedachte, haar vlucht is wonderbaarlijk snel. Zij maakt zich los uit het hart en passeert de tong. Voordat je het kwaad uitspreekt, denk je het. Blijf daar niet staan! Er komt een gedachte op je afgeslopen. Maak je uit de voeten! Zoek je heil ergens anders, blijf daar niet rondhangen! Als je niet van plan bent om kwaad te doen, waarom denk je dan zo graag aan dingen die je toch niet wilt doen?
      Broeders en zusters, als u zo\'n zonde onderschat, dan gaat u aarzelen en zult u niet volharden in de bede die we van de Heer moeten uitspreken: ”Vergeef ons onze schulden.\" Hoeveel vorderingen je ook maakt, die begeerte heb je altijd in je. Voordat de dood kan worden opgeslokt en overwonnen, moet u dus zeggen: \"Vergeef ons onze schulden.\" Steek uw neus niet in de wind, maar heb ontzag voor God, want we leven bij de gratie van de vergiffenis. Zeg met heel uw hart: \"Vergeef ons onze schulden.\" Dat geldt voor alles wat voorbijgaat, onze daden, onze woorden en onze gedachten. Maar geldt het ook voor wat nog komt? Luister, en spreek de woorden uit die erna komen: \"En leid ons niet in bekoring.” Waak en bid dat u niet op de bekoring ingaat. Wat is dat, op de bekoring ingaan? Zwichten voor de kwade begeerte. Hebt u dat gedaan...? Dan bent u erop ingegaan. Keer gauw op uw schreden terug! Zwicht niet, druk het de kop in, voordat u tot zonde dreigt te komen. Wees maar blij dat het er niet van gekomen is, heb spijt van de gedachte eraan.

Tekst: Fragment uit Augustinus\' preek 77A, 3

Gebruikte literatuur
Van aangezicht tot aangezicht: Preken over teksten uit het evangelie volgens Matteüs [sermones de scripturis 51-94] / Aurelius Augustinus; vertaald en van aantekeningen voorzien door Joost van Neer, Martijn Schrama en Anke Tigchelaar; ingeleid door Joost van Neer. - Amsterdam: Ambo-Anthos, november 2004. - 676 p. - ISBN: 90-263-1890-1.  - p. 404-405.

 

kleiner A  -  A groter
Sitemap
21 Mei 2019