Home
Augustijns Instituut Augustinus' Leven Augustinus' Werken Contact
Contact > Vragen > Citaatzoeken in Augustinus
zoeken
printen

Citaatzoeken in Augustinus

Hoe vind ik een citaat bij Augustinus ?


Het werk van Augustinus telt meer dan vijf miljoen woorden. Toch is het vinden van een tekstfragment vrij gemakkelijk met behulp van cd-roms of online databanken. Tenminste, als u beschikt over de Latijnse (Italiaanse of Spaanse) tekst van dat citaat. Een woordenboek Nederlands-Latijn (of Nederlands-Italiaans) biedt hulp.

Zoeken online


zie ook Tekstedities Latijn online

1a)     Typ de gezochte Latijnse of Italiaanse tekst geheel of gedeeltelijk in bij de search engine van de Italiaanse Augustinussite www.augustinus.it  Deze vrij toegankelijke site bevat alle werken van Augustinus in het Latijn, Italiaans en Spaans (voorzover ze in het Spaans vertaald zijn). Dit zijn de teksten van de tweetalige series Nuova Biblioteca Agostiniana (NBA): Opere di Sant\' Agostino  en de Obras de San Agustín. Vooral voor minder bekende citaten of voor het zoeken op één woord is dit een handige manier.


1b)     De Florilegio di Frasi Agostiniane biedt circa 100 citaten Latijn-Italiaans met bronvermelding. U kunt bladeren of de search engine gebruiken.


1c)     Bij de Augustinus-Zitatenschatz - Stichwörter op www.augustinus.de worden de bekendste citaten thematisch geordend aangeboden. Handig voor wie een citaat zoekt en alleen het onderwerp kan aangeven. De citaten zijn vermeld in het Latijn met Duitse vertaling en bronvermelding.

 

 

Zoeken met behulp van cd-roms  

 

zie ook Tekstedities Latijn online 
1d)    De cd-rom “Corpus Augustinianum Gissense 2 (CAG2)” uitgegeven door Schwabe biedt behalve alle werken van Augustinus, een zeer gebruikersvriendelijke zoekstructuur, waarbij in de gevonden tekst ook de bijbelcitaten oplichten. Voor gecombineerde of gecompliceerde zoekacties zeer aan te bevelen. Op het Augustijns Instituut is deze cd-rom raadpleegbaar.


1e)     De dvd “Library of Latin Texts (CLCLT 7)” uitgegeven door Brepols bevatten de Latijnse teksten uit de Oudheid, patristische periode, Middeleeuwen en Nieuwe tijd. De zoekstructuur vergt bij getrunceerd zoeken enige kennis van de Latijnse woordstammen, maar is voor gecombineerde of gecompliceerde zoekacties zeer aan te bevelen. Bovendien blijkt een citaat soms niet van Augustinus maar van een andere kerkvader te zijn! Op het Augustijns Instituut en in de universitaire bibliotheken is deze databank raadpleegbaar.

kleiner A  -  A groter
Sitemap
29 Mei 2018